Собор новомучеников и исповедников Соловецких

Месяца августа в 10-й день

Собор новомучеников и исповедников Соловецких

На велицей вечерни

На Господи, воззвах: стихиры праздника и святых, глас 1:

Приидите, вернии,/ хвалу воздадим собору новомучеников,/ за Христа на островех Соловецких пострадавших,/ веру же истинную до конца сохраньших./ Тии бо, муки велия претерпевше,/ на Небесех ныне наслаждаются радости неизреченныя,/ Соловецтей земли явльшеся сокровище безценное/ и миру всему проповедание покаяния.

Первым мучеником за Христа уподобистеся,/ страстотерпцы соловецтии:/ тии бо гонения и мучения/ от язык нечестивых и зловерных претерпеваху./ Вы же страдания и смерть/ от богоотступник страны нашея приясте,/ не убоявшеся мучителей, телеса ваша терзающих,/ душ же не могущих убити:/ тем вечныя жизни сподобистеся/ и со всеми святыми упокоения.

Узницы незлобивии священнии,/ вы, поругание и истязания претерпевше,/ любве ради божественныя не устрашистеся смерти лютыя./ Злобы же не имуще о убийцех ваших,/ тех озлоблению и беззаконием просисте оставления/ и, крест мученический на себе кротце подъемше,/ преподобным отцем соловецким приложистеся.

Что нищета и скорби нашя,/ с верою мученицы вопияху?/ Что болезни и муки от человек бываемыя,/ силе божественней вся превозмогающей?/ Во Христе бо распеншемся за ны и воскресшем/ крепость наша, живот и упование,/ умерщвляеми Его ради Царствие Божие обретаем.

Слава, глас 6:

Приидите, вернии,/ возславим новомученики и исповедники соловецкия,/ иже многоразличная страдания претерпеша:/ крова отеческаго лишение,/ со други и сродники разлучение,/ в темницы мрачныя заточение,/ от глада и хлада истощание,/ от тяжких работ изнеможение,/ и иная всякая изнурения и муки./ Обаче, силою Божиею укрепляеми,/ ярость демонскую низложиша/ и от скорби смертныя к блаженству райскому востекоша./ Темже к ним с любовию возопиим:/ яко велие имуще дерзновение ко Господу,/ молите спастися душам нашым.

И ныне, праздника, глас тойже:

Прообразуя воскресение Твое, Христе Боже,/ тогда поят три Твоя ученики,/ Петра, и Иакова, и Иоанна,/ на Фавор возшел еси./ Тебе же, Спасе, преобразующуся,/ Фаворская гора светом покрывашеся,/ ученицы Твои, Слове,/ повергоша себе долу на земли,/ не терпяще зрети невидимаго зрака,/ Ангели служаху страхом и трепетом,/ небеса убояшася,/ земля вострепета,/ видяще на земли славы Господа.

Вход. Прокимен дне. И чтения мученическая.

На литии стихира храма и святым, глас 8.



Подобен: О, преславнаго чудесе:

О, лютыя злобы нечестивых!/ Обитель соловецкая, прежде многославная,/ темница бывает/ и благолепныя доброты лишается,/ бесчестию и поруганию предается/ и нечестивыми разоряется./ Обаче страдании новомученик/ паки освящается и украшается/и благовествует славу крестную.

Слава, глас4:

Вас, соловецтии новомученицы,/ лютая мучения претерпевшыя/ и силою Христовою бесовскую гордыню низложившыя,/ от скорби смертныя к блаженству райскому востекшыя/ и дерзновение велие к Богу имущыя:/ мы, немощнии братия ваши,/ страдания и подвиги ваша почитающе,/ немолчными усты прославляем и тако взываем:/ оградите нас от напастей и злоухищрений вражиих/ и помощь свыше подавайте,/ во еже веру Христову нам непорочно сохранити/ и в день судный от Владыки и Господа помилование улучити.

И ныне, праздника, глас 5:

Закона и пророков/ Тя, Христе, Творца и Исполнителя свидетельствоваша,/ зряще во облаце,/ Моисей Боговидец и Илиа огнеколесничник/ и неопальный небошественник/ в преображении Твоем./ С нимиже и нас Твоего просвещения сподоби, Владыко,/ пети Тя во веки.

На стиховне стихиры, глас 1.

Подобен: Небесных чинов:

Блажени есте, новомученицы соловецтии,/ яко, силою крестною себе оградивше,/ страх смерти презрели есте/ и, лукавство вражие любовию ко Христу поправше,/ мучения лютая и убиение претерпели есте./ Сего ради вас ублажаем.

Стих: Тебе ради умерщвляеми есмы весь день,/ вменихомся яко овцы заколения.

Блажени есте, страстотерпцы соловецтии,/ яко древним мучеником во страданиих подобящеся,/ равную тех благодать стяжали есте/ и, кровию вашею, яко багряницею,/ Церковь Христову украсили есте./ Сего ради вас величаем.

Приидите, ублажим новомученики и исповедники соловецкия,/ иже, страдания многоразличная претерпевше/ и живот свой в дар Христу Богу принесше,/ Царствия Небеснаго жители явишася,/ приемлет бо любовию Господь Свободитель/ страждущыя Его ради в жизни временней/ и благодать неотъемлему дарует,/ еже молитися о нас.



И ныне, праздника, глас тойже:

Петру, и Иакову, и Иоанну,/ лучшым учеником Твоим, Господи,/ днесь показал еси на горе Фаворстей/ славу Божественнаго Твоего зрака:/ видяху бо рицы Твоя, облиставшыя, яко свет,/ и лице Твое паче солнца,/ не терпяще зрети нестерпимое Твоего сияния,/ на землю низпадаху,/ никакоже зрети могуще./ Глас же слышаху, свидетельствующ свыше:/ Сей есть Сын Мой возлюбленный,/ пришедый в мир спасти человека.

Тропарь, глас 1:

Во страданиих веру сохранивше,/ древним мучеником уподобилися есте, новомученицы соловецтии,/ и, смерть за Христа приемше,/ к жизни вечней преставилися есте,/ идеже со всеми святыми/ молите о душах наших.

На утрени

По 1-м стихословии седален, глас 4:

В жертву непорочную Богу принесосте себе, святии новомученицы,/ препоясани бо силою Христовою,/ ничимже отлучистеся от любве Божия./ Тем возвеличи и прослави вас Царь мира,/ единою путь крестный ко спасению всем людем показавый.

Слава, и ныне, праздника.

По 2-м стихословии седален, глас 5:

Христа в себе имуще, чада Божия явилися есте, страстотерпцы,/ и, подвиг исповедания добре совершивше,/ яко светильницы пресветлии, миру просияли есте./ Сего ради, честную память вашу совершающе, песненно вас ублажаем.

Слава, и ныне, праздника.

Величание:

Слава, и ныне, праздника.

Степенна, 1-й антифон 4-го гласа. Прокимен, глас 4: Прокимен, глас 4: Проидохом сквозе огнь и воду,/ и извел еси ны в покой. Стих: Разжегл ны еси, якоже разжизается сребро. Евангелие от Матфея, зачало 36 (10, 16-22).

По 50-м псалме стихира, глас 6:

Верностию Господу до смерти/ венец славы приясте,/ страстотерпцы достохвальнии,/ житие бо печальми и скорбьми исполнено поживше,/ радость совершенную в Бозе обретосте/ и, промыслу Божию себе всецело вверивше,/ причастницы жизни вечныя явистеся./ Темже молитеся о нас ко Господу,/ да спасет души наша.

Канон мучеником, глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Преславный в мори устроивый людем путь,/ небесное нам шествие проходимо сотвори,/ да новую песнь поим Тебе, Господи.

Якоже древле посреде моря путь людем Израильским устроивый, Господи,/ сице и ныне на островех соловецких людем Твоим посреде страданий лютых/ путь в Царствие Небесное проходимь сотворил еси,/ да воспоют Тебе песнь победную.

Припев: Святии новомученицы и исповедницы соловецтии, молите Бога о нас.

Приидите, празднолюбцы, память новомучеников соловецких прославим:/ сии бо, от всех концев земли Российския на островех сих собраннии,/ кровь за Христа пролиша и Церковь Русскую украсиша.

Песнь 3

Ирмос: Утверждей на камени веры,/ на сем созижду Мою Церковь, рекий, Господи,/ спаси мя, вопиюща:/ Ты еси, Христе, Сын Бога живаго,/ и в Тебе утвердися дух мой.

Каменю веры, священномучениче Петре, архиерею достохвальне,/ Воронежския земли славо и похваление,/ ты во дни страданий на островех соловецких исповеднически вопиял еси:/ Христос есть Сын Бога живаго/ и в Нем утвердися дух мой.

Столпе Православия нерушимый, красото и славо Церкве Русския, священномучениче Евгение,/ ты, старей от архиереев во узилищи соловецтем быв,/ правило веры и образ кротости юнейшим явил еси/ и Христа Бога до кончины дней твоих исповедал еси.

Кондак и икос праздника.

Седален святым, глас 4:

Новомученицы приснопамятнии,/ вы, аще живуще, аще умирающе, выну Господеви предстояли есте/ и, душы за веру Христову положивше,/ Небеснаго жительства вечную радость восприяли есте,/ обретшеся яко злато негиблющее Царствия Божия.

Слава, и ныне, праздника.

Песнь 4

Фавор и Ермон о имени Господнем возрадовашася,/ Голгофа же Анзерская страдания земная и небесную славу новомученик проповедует./ Тии бо, горькими работы, гладом, болезньми и смертию за Христа спасение обретше,/ в горнем Иерусалиме с первомученики ликовствуют.

Архиереев русских похвало и соловецких узников доброто,/ патриаршаго чина ревнителю и лжеобновителей Церкве обличителю,/ Иларионе, священномучениче богомудрый,/ страдания о Господе и ловитву рыб со смирением приял еси, яко апостольское делание./ Ныне же и нам теплый молитвенник и предстатель пред Богом являешися.

Песнь 5

Иноцы преподобнии древле благолепием церковным островы соловецтии преобразиша,/ новомученицы же и исповедницы во дни гонений лютых/ страданьми за Христа место сие паче прославиша./ Ныне же купно Богу предстоят, молящеся о обители соловецстей.

Вениамине досточудне, пастырю предивный,/ ты, соловецкия братии начальник быв,/ свидетель злодеяний и поругания обители святыя явился еси./ Страдальческую же кончину от беззаконник в земли Архангельстей прием,/ мученический лик умножил еси.

Благохваление воздадим богоблаженному Никифору,/ той бо, в соловецтей обители преподобнически пожив,/ в изгнании общник Вениамину явися/ и, кончину мученическую с ним вкупе восприем,/ Царствия Небеснаго достиже.

Песнь 6

Во страданиих и горьких работах на островех соловецких подвизавшиися/ к покаянию и добродетельному житию подвигните нас, святии новомученицы,/ да и мы вашими молитвами сподобимся прославляти Господа во Царствии Его.

В скорбех и бедах, страданиих и тяготех темничных многолетне пребывая, святителю Афанасие, исповедниче,/ службе божественней всем сердцем прилежал еси/ и песнословие хвалебное святым земли Российския сложил еси./ Ныне же с ними, во Царствии Небеснем пребывая,/ Троицу Святую прославляеши.

Днесь престолу Божию предстоят новомученицы соловецтии/ и с небесными лики за ны молятся Богу,/ мы же, память их благоговейно совершающе, взываем:/ радуйтеся, достопокланяемии сродницы наши,/ яко мзда ваша многа на Небесех.


Икос:

Присноблаженнии новомученицы соловецтии,/ Христу Богу верно последовавшии и мир просветившии страдании вашими,/ вы, заповеди Христовы исполнивше, блаженства Евангельская наследовали есте./ Сего ради, память вашу благоговейно совершающе, взываем вам сице:/

радуйтеся, во смирении духом Христовым обогатившиися;

радуйтеся, в Бозе утешение обретшии;

радуйтеся, землю кротких наследовавшии;

радуйтеся, оправданием Господним насытившиися;

радуйтеся, милосердием милость Божию стяжавшии;

радуйтеся, чистотою сердца Бога узревшии;

радуйтеся, мир сотворше, сынами Божиими нареченнии;

радуйтеся, изгнаннием правды ради Царствие Небесное улучившии;

Песнь 7

Ирмос: Безумное веление/ мучителя злочестиваго люди поколеба,/ дышущее прещение и злохуление богомерзкое,/ обаче три отроки не устраши ярость зверская,/ ни огнь снедаяй,/ но противодышущу росоносному Духу,/ со огнем суще, пояху:/ препетый отцев и нас, Боже, благословен еси.

Безумное веление властителей,/ еже Богу не покланятися и не чтити Его, мужески отвергше,/ изгнания, заточения и горькия работы,/ яко часть благую, избрали есте, святии мученицы, Господу взывающе:/ препетый отцев и наш Боже, благословен еси.

Песнь 8

Прехвальне служителю Христов Аркадие,/ веры Православныя изрядный проповедниче,/ милосердием и нищелюбием Богу усердно угождал еси./ Сего ради, на многа лета во островех соловецких заточен быв,/ венец мученический от Судии Всемилостиваго восприял еси.

Троичен:Свыше назирайте, новомученицы, память вашу любовию совершающих/ и ходатайствуйте у Трисолнечнаго Божества о прощении грехов,/ да тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте.

Песнь 9

Ирмос:Разбойника подражаяй окаянный аз,/ исповедаяй Тя, зову Тебе,/ единаго от Отца и от Девы неизреченно воплощенна/ и мене ради бывша по мне:/ но, яко Свет умный, Солнце,/ не воспомянув зол, во Царствии Твоем помяни мя,/ егда Судия, Господи, сядеши на Престоле.

Никодима священномученика память достойно почтим,/ иже жития преподобных соловецких состави/ и подвигом мученическим в Беле граде архипастырство свое увенча./ Сего ради белгородская земля и обитель соловецкая вкупе того прославляют.

Отче Иоанне богодухновенне,/ дни многия в заточении соловецтем пребыв,/ Христу за ны распеншуся сораспялся еси/ и в земли воронежстей смерть мученическую от гонителей приял еси./ Сего ради тя величаем.

Жизнодавче Господи,/ молитвами новомучеников и исповедников соловецких/ упокой со всеми праведными верныя рабы Твоя,/ за имя Твое на островех сих пострадавшия:/ святители и иереи, монахи и мирския,/ таже жены с девами и всяк возраст и сословие,/ ихже имена Ты Сам веси,/ яко истинныя чада и други Твоя.

Слава, и ныне, праздника.

На хвалитех стихиры праздника и святым, глас 8:

О, святии новомученицы соловецтии!/ Вы Господа славы всем сердцем возлюбили есте/ и Тому невозвратным помыслом последовали есте/ и, страстем Его поревновавше,/ венцы небесныя стяжали есте./ Ныне же в обителех небесных пребывающе,/ молитеся о спасении душ наших.

О, святии новомученицы соловецтии!/ Кто изочтет страдания ваша/ или кто возможет восхвалити вас по достоянию?/ Вы бо, муки многоразличныя от злочестивых восприемше,/ веру непорочну сохранили есте/ и, в Небеснем Царствии блаженство изгнанных правды ради унаследовавше,/ молитеся о душах наших.

О, страстотерпцы святии!/ Вы страдании своими древним мучеником уподобилися есте/ и, преподобных соловецких в молитве призывающе,/ долготерпению и вере их подражали есте./ И ныне, купно с ними на небесех Бога хваляще,/ молитеся о душах наших.

Слава, глас тойже. Самогласен:

Соловецтии новомученицы и исповедницы,/ святителие, священницы и праведницы,/ поминающе ныне скорбь и тесноту, страдания и слезы ваша,/ и глад, и мраз, и ужасную смерть[1],/ молим вас, молите о нас Господа нашего Иисуса Христа,/ да простит нам прегрешения и беззакония наша/ и помилует всех нас.

И ныне, праздника, глас тойже:

Поят Христос Петра, Иакова и Иоанна/ на гору высоку едины/ и преобразися пред ними и просветися лице Его, яко солнце,/ ризы же Его быша белы, яко свет;/ и явишася Моисей и Илия с Ним, глаголюще,/ и облак светел осени их./ И се глас из облака, глаголющ:/ Сей есть Сын Мой возлюбленный,/ о Немже благоволих,/ Того послушайте.

На Литургии

Блаженна праздника на 6, и от канона новомучеников, песнь 3-я, на 4. Прокимен праздника и новомучеников, глас 4: Святым, иже суть на земли Его,/ удиви Господь вся хотения Своя в них. Стих: Предзрех Господа предо мною выну, яко одесную мене есть, да не подвижуся. Апостол праздника и новомучеников, к Римляном, зачало 99 (гл. 8, 31-39). Аллилуриарий праздника и новомучеников, глас 4: Воззваша праведнии, и Господь услыша их,/ и от всех скорбей их избави их. Стих: Многи скорби праведным, и от всех их избавит я Господь. Евангелие праздника и новомучеников от Луки, зачало 105-106. Конец: В терпении вашем стяжите душя вашя: (гл. 21, 8-19). Причастен праздника и новомучеников: Радуйтеся, праведнии, о Господе, правым подобает похвала.

Молитва

О достохвальнии и великоименитии новомученицы и исповедницы соловецтии! Вы гонения, хлад, глад, наготу, поношения, поругания и ярость мучителей со смирением претерпевающе, веру твердую, упование непосрамленное и любовь истинную к Богу, ближним и гонителем вашим явили есте.

Сего ради ныне, предстояще Престолу Владыки Христа, молите о благостоянии святыя Церкве Русския, да избегнет гонений, расколов, ересей, распрей и мятежа мирскаго, да восприимет архипастыри и пастыри добрыя, пекущияся о спасении душ, да украсится иноки честными, старцы мудрыми, мужы добронравными и девы чистыми, во еже в мире глубоце тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте.

Аще же приидет и наш час пострадати за веру Православную, утвердите ны, недостойныя сродники ваша, в терпении, даруйте нам мужество и крепость исповедати пред человеки Христа, истиннаго Бога, да сподобимся с Вами воспевати пречестное и животворящее имя Отца и Сына Святаго Духа ныне и присно и во веки веков. Аминь.


[1] Аще поеши на самогласен, распев особный, прибави зде паки: Всероссийстии мученицы.

Месяца августа в 10-й день

Собор новомучеников и исповедников Соловецких

На велицей вечерни

На Господи, воззвах: стихиры праздника и святых, глас 1:

Приидите, вернии,/ хвалу воздадим собору новомучеников,/ за Христа на островех Соловецких пострадавших,/ веру же истинную до конца сохраньших./ Тии бо, муки велия претерпевше,/ на Небесех ныне наслаждаются радости неизреченныя,/ Соловецтей земли явльшеся сокровище безценное/ и миру всему проповедание покаяния.

Первым мучеником за Христа уподобистеся,/ страстотерпцы соловецтии:/ тии бо гонения и мучения/ от язык нечестивых и зловерных претерпеваху./ Вы же страдания и смерть/ от богоотступник страны нашея приясте,/ не убоявшеся мучителей, телеса ваша терзающих,/ душ же не могущих убити:/ тем вечныя жизни сподобистеся/ и со всеми святыми упокоения.

Узницы незлобивии священнии,/ вы, поругание и истязания претерпевше,/ любве ради божественныя не устрашистеся смерти лютыя./ Злобы же не имуще о убийцех ваших,/ тех озлоблению и беззаконием просисте оставления/ и, крест мученический на себе кротце подъемше,/ преподобным отцем соловецким приложистеся.

Что нищета и скорби нашя,/ с верою мученицы вопияху?/ Что болезни и муки от человек бываемыя,/ силе божественней вся превозмогающей?/ Во Христе бо распеншемся за ны и воскресшем/ крепость наша, живот и упование,/ умерщвляеми Его ради Царствие Божие обретаем.

Слава, глас 6:

Приидите, вернии,/ возславим новомученики и исповедники соловецкия,/ иже многоразличная страдания претерпеша:/ крова отеческаго лишение,/ со други и сродники разлучение,/ в темницы мрачныя заточение,/ от глада и хлада истощание,/ от тяжких работ изнеможение,/ и иная всякая изнурения и муки./ Обаче, силою Божиею укрепляеми,/ ярость демонскую низложиша/ и от скорби смертныя к блаженству райскому востекоша./ Темже к ним с любовию возопиим:/ яко велие имуще дерзновение ко Господу,/ молите спастися душам нашым.

И ныне, праздника, глас тойже:

Прообразуя воскресение Твое, Христе Боже,/ тогда поят три Твоя ученики,/ Петра, и Иакова, и Иоанна,/ на Фавор возшел еси./ Тебе же, Спасе, преобразующуся,/ Фаворская гора светом покрывашеся,/ ученицы Твои, Слове,/ повергоша себе долу на земли,/ не терпяще зрети невидимаго зрака,/ Ангели служаху страхом и трепетом,/ небеса убояшася,/ земля вострепета,/ видяще на земли славы Господа.


socialnaya-deyatelnost-poslanie-iakova.html
socialnaya-differenciaciya-yazika.html
    PR.RU™